lit-link-03-plakat-e1439986606231-300x300Zahvaljujući suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, na Kinookus FFF-u bit će predstavljene francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva. U planu je gostovanje poznatog francuskog chefa Xaviera Hamona koji će predstaviti svoju kuharsku filozofiju, suvremenu francusku gastronomiju i tradiciju kruha.

3. — 6. rujna 2015., Ston

Kinookus Food Film Festival jedini je međunarodni filmski festival ove vrste u Hrvatskoj koji se svakog rujna održava u Stonu, primorskom gradiću pedeset kilometara udaljenom od Dubrovnika. Manifestacija, koja će 2015. godine doći do svoje šeste edicije, zamišljena je kao multidisciplinarna platforma kojom se kroz sedmu umjetnost promišljaju aktualni problemi i izazovi 21. stoljeća: posljedice industrijske proizvodnje hrane, složenost odnosa čovjeka i okoliša, klimatske promjene, novi društveni i kulturni modeli te hrana u svim svojim značenjskim slojevima.

Struktura Kinookus FFF-a nastoji izraziti svu složenost priče o hrani te stoga manifestacija ima 5 glavnih i 3 popratne sekcije.

Glavne sekcije su:

1. Okušavanje – filmski natjecateljski dio i retrospektive;

2. Kinofokus – predavanje i susreti;

3. Kinopokus – edukacijske radionice;

4. Kinolokus – placa lokalnih, tradicijskih i eko proizvoda;

5. Nevigjeno – agroarheološka biciklistička tura.

Popratne sekcije Festivala su:

1. GramoSton – glazbeni zabavni program;

2. Kutak za aperitive – predstavljanje inozemnih gastronomija i gastronomija drugih dijelova Hrvatske kroz film i hranu;

3. Što na platnu, to na pjatu – specijalne projekcije uz kušanje jela koja se pojavljuju u filmu.

Šesta edicija stonskog food film festivala, koja će se od 3. do 6. rujna održati u sugestivnim javnim prostorima Stona i Malog Stona, nosi naziv Kruh i vino: u svim sekcijama manifestacije promišljat će se duhovna dimenzija hrane, njezina sakralna simbolika, značaj i uloga u duhovnim obredima, ritualima i svetkovinama.

Kako su i najavili po završetku prošlogodišnje edicije, organizatori Festivala, članovi dubrovačke udruge Kinookus, publici u Stonu pripremili su niz noviteta i prestižnih gostovanja filmskih djelatnika i svjetski poznatih chefova. I ove godine, u okviru sekcije Okušavanje, za Veliku i Malu kamenicu natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz cijelog svijeta.

Šesta edicija donosi i nastavak suradnje s američkim chefom hrvatskog podrijetla, Richardom Gruicom, koji u SAD-u širi filozofiju dobre prehrane kroz svoju organizaciju Good Eats and Meets. Richard nam u goste dovodi jednog od najzanimljivijih kuhara današnjice, irskog chefa, povjesničara umjetnosti, JP McMahona, kulinarski direktor grupe restorana EatGalway u kojoj se nalaze čuveni Cava Bodega i Aniar. U čast dolaska velikog chefa, na 6. Kinookus FFF-u bit će lansirana nova sekcija pod nazivom Što na pjatu, to na platnu. Gostovanje JP McMahona, poznatog po svojim originalnim programima prehrambene naobrazbe, bit će prilika i za radionice s najmlađima u okviru sekcije Kinopokus.

Sekcija Kinofokus između ostalog donosi susret predstavnika vjerskih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije na kojem će se publika upoznati s ulogom hrane u religijskim obredima različitih konfesija. U Kneževom dvoru u Stonu, u suradnji s velikom poznavateljicom dubrovačke gastronomije, Jadrankom Ničetić, bit će organizirana izložba kruha, na kojoj će biti predstavljena tradicija kruha naših krajeva.

Bogati program goste i posjetitelje očekuje i na tržnici eko i tradicijskih proizvoda Kinolokus, na agro-arheološkoj turi Nevigjeno i u zabavnom programu Gramoston.