55dc2f44e6434-300x300Na Igrama se nastavlja projekt “Pisci na Igrama”. U sklopu njega bit će uprizorenje iz romana “Ledeni mjesec” u režiji Paola Tišljarića, uz dolazak samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će biti počasni gost Grada.

28. — 30. srpnja 2015., Dubrovačke ljetne igre, Dubrovnik
Prilagodbu romana postavit će filmska i kazališna redateljica Vlatka Vorkapić, a glazbu potpisuje Dr. Jojboli. U scenskoj adaptaciji, koju će gledati i sam autor, glumit će Sara Stanić (Rebecca), Robert Plemić (Franz), Marija Šegvić (Beatrice) i Jure Radić (Didier). Ledeni mjesec igrat će se na brodu koji prima 300 gledatelja, a koji će isploviti iz Gruža prema pučini.

Roman Ledeni mjesec Pascal Bruckner objavio je 1981. godine, a svjetski uspješan postao je zahvaljujući filmu Romana Polanskog. Na hrvatskom je jeziku ovaj roman 1993. godine objavila izdavačka kuće Ceres. Sredinom devedesetih uslijedila je i kazališna predstava u Teatru &TD. Pascal Bruckner bio je čest gost u Hrvatskoj krajem devedesetih, gdje su redovito prevođene knjige njegovih eseja i filozofskih rasprava. Dubrovačke ljetne igre, osim scenske adaptacije potresne i kompleksne ljubavne priče romana Ledeni mjesec publici predstavlja i samog autora koji će sudjelovati u dijelu programa Razgovor s piscem, 30. srpnja u Atriju Palače Sponza.

Pascal Bruckner francuski je romanopisac i esejist rođen 15. prosinca 1948. u Parizu. Uz Andréa Glucksmanna, Bernarda-Henrija Lévyja i druge pripada krugu tzv. “Novih filozofa” koji su se u Francuskoj pojavili na sceni 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća raskidajući sa socijalizmom i marksizmom, također kritizirajući Jeana-Paula Sartrea i poststrukturalizam.

Ovaj filozof i romanopisac upravo s pomoću romana svoju filozofsku misao pretvara u poruku. Da bi se razumjeli njegovi romani, potrebno je razumjeti i njegov filozofsko-esejistički svjetonazor. Tema dekadentnih ljubavnih odnosa, ispunjenih nastranošću, egoizmom, koji pokazuju još jednu rupu u našoj civilizaciji koja je, u ime javnih i intimnih sloboda, oslobodila egoizam i zatrla sposobnost sjedinjenja, nepresušna je za Brucknera kojom se bavi i u svom, možda najpoznatijem, romanu Ledeni mjesec. Bavi se i drugim aktualnim temama koje zaokupljaju suvremenog zapadnog čovjeka – globalizacija, odnos američke i europske kulture rada i stvaranja, kapitalizam i odnos prema zemljama u razvoju, bogatstvo, siromaštvo, pohlepa i škrtost. On govori o čovjeku ugašene čovječnosti – svedenome na potrošača, proizvođača, vlasnika ili vlasništvo, stanovnika podjednako i polisa i supermarketa. Ne propušta nas podsjetiti na sve što je oko nas (i u nama) i što je šteta propustiti u trci za zlatnim teletom. “Treba li podsjećati na očitu činjenicu da je vrijednost neke osobe bogatstvo njezinih odnosa s drugima, njezine sposobnosti da istka veze svake vrste žrtvom, žarom i uzajamnošću? Da je čovjek velik samo onoliko koliko se može nadmašiti u nečemu većem, u otkriću svijeta koji je zgusnutiji i trajniji od njegove puke subjektivnosti?” Njegove teze o zabludi multikulturalizma poput one da je multikulturalizam “rasizam proturasista” i nacionalizam manjina, također izazivaju kontroverze.

Program vezan za Pascala Brucknera:

28., 29. srpnja u 21:30

Luka Gruž – Na brodu Gruž Port – On board ship

Pisci na Igrama

Dubrovačke ljetne igre, Hrvatsko društvo pisaca i Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

PASCAL BRUCKNER: LEDENI MJESEC

Vlatka Vorkapić, scenska prilagodba set adaptation

u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj

Within the Rendez-vous – A festival of France in Croatia

30. srpnja u 21:30

Atrij palače Sponza

Pisci na Igrama

Dubrovačke ljetne igre i Hrvatsko društvo pisaca

PASCAL BRUCKNER

RAZGOVOR S AUTOROM